Catatan Demam

Anda diingatkan agar sentiasa membuat pemeriksaan terhadap kenderaan anda sebelum berlepas ke destinasi yang dituju. Aksi yang akan dipaparkan ini adalah dilarang sama sekali anda menirunya..

18/10/08- Selepas selesai bagi Talk ttg isu-isu Aqidah kepada Ibu-Ibu tunggal kat Jelebu, Ana mula bertolak balik ke Terengganu. Katanya Wan sakit.

19/10/08- Pagi-pagi lagi Ana turun ke kandang kambing. Perah susu. Lama tak minum susu kambing. Hari ni juga Ana bawak Wan ke Klinik kat bandar Kemaman. Doctor cakap Wan ada darah tinggi,batuk-batuk dan kena pakai air mata tiruan (Istilah sebenarnya ialah Artificial Tears. Terima Kasih kepada pembaca yang memberi istilah ini di dalam ruangan komen). Alhamdulillah Wan dah mula makan ubat.

20/10-/08- Ana ingat nak balik KL. Tapi tak jadi. Wan kata after makan ubat,badan jadi ketar-ketar dan tak bermaya. Ana tangguh balik KL. Ana call Afni, suruh check tentang effect ubat-ubat yang Wan makan.

21/10/08- Alhamdulillah, Wan dah sihat. Dah tak ketar-ketar lagi. Bolehlah Ana balik KL. Lagipun, ahli keluarga ada untuk maklumkan apa-apa pada Ana jika berlaku apa-apa kat Wan. (minta dijauhkan). Ana mula bersiap nak balik Kl. Tepat 6.30petang, kereta Ana mula bawak tuan dia ni ke KL...

7.30mlm- Berhenti Solat Jama' Taqdim dan isi minyak kat Gambang. Hujan lebat tak berenti-henti.

9.20mlm- Tiba-tiba aircond tak berfungsi. Kelabu je cermin kereta. Pelan-pelan Ana berenti kat tepi jalan sambil nyalakan emergecy lamp. Dalam hujan lebat tu, Ana mula buka bonet kereta, kemudian check air kat tangki setelah menunggu suhunya sejuk. Tu dia...kering! Ana terlupa periksa tangki air dan lain-lain. Istigfar...istigfar..

Ana bawak beberapa air mineral Ana yang sedia ada kat dalam kereta kemudian Ana mula isi dan isi dan isi..

10.15mlm- Ana masuk semula dalam kereta dengan basah kuyup. (Kebetulan pula baju Ana sehelai je. Ana tanggal baju kemudian perah kuat-kuat bagi kering. Kemudian sarung balik baju tu.) Pelan-pelan Ana hidupkan kereta dan Alhamdulillahh...kereta nampak dah ok. Tak lama kemudian...Ana memandu semula..

10.30mlm- Temperature naik lagi! Baru beberapa minit memandu, Ana terpaksa berenti lagi. Sah..kereta problem..

10.40mlm- Jari Ana menekan-nekan nombor 09-2777277 dan 09-5479111. Tak lama setelah deringan, satu suara lembut menyambut : "..Aduan kerosakannn..." tegas bunyinya. Ana pun ceritalah lebih kurang pada akak yang menyambut panggilan tu. Dari A to Z. Selepas tu, Ana diminta tunggu sekejap (dalam 40 minit) sementara peronda lebuhraya sampai. Ana angguk kepala walaupun Ana yakin akak tu tak nampak.

11.35mlm- Peronda sampai. Alhamdulillah. Barulah berani sikit nak keluar. Ana bukan takut hantu. Cuma saja nak berehat dalam kereta, sandarkan badan yang mula dah nak demam ni ke kusyen. Sebelum tu Ana demam 4 hari. Mimpi pun jumpa orang-orang yang dah meninggal dunia. Peronda lebuhraya, Fandi dan sahabatnya (lupa pulak namanya) mula periksa enjin kereta.tu dia..kipas tak jalan..

After sejam kami bertiga berganding tenaga dan kemahiran membaiki (Walaupun lebih tepatnya Ana hanya tukang suluh lampu ke arah enjin), akhirnya Fandi bersuara : "..Bang..kereta ni kena tarik bang..Nanti saya call pejabat untuk hantar penarik.."

Ana tanya : "..Berapa lama penarik akan sampai?.."

"..Abang tunggulah dalam 40 minit lagi bang.." Katanya gembira. (Mungkin sebab dah dapat buat keputusan setelah abis kerja baiki membaiki).

Mengangguk lemah Ana. Lemah bukan sebab dukacita terhadap ujianNya, tapi lemah sebab memang badan ni dah mula rasa tak sedap. Dalam istilah tepatnya..Ana demam..

5 kon merah berbucu runcing di atur sebagai isyarat bahawa kereta Ana sedang 'demam' di tepi lebuhraya.

12.40mlm- Penarik sampai. Ana sebenarnya dah dibuai mimpi.
Mimpi seorang pemandu malang,
diuji Tuhan,
diserang demam,
di tepi jalan,
tiada berteman...
Hanya DIA-lah peneman..

Dari Temerloh, kereta Ana ditarik ke tol karak..

01.20pagi- Alhamdulillah sampai tol Karak. Selepas Ana park kereta kat tempat yang sesuai, Ana mula menyambung kerja ikhlas tanpa paksa iaitu tidur..

''riingg..riingg..(sebenarnya ringing phone Ana tak bunyi macam ni, tapi Ana nak bayangkan bahawa tu bunyi phone. Jangan sesekali sangka tu bunyi loceng aiskrim..)

Rupanya sahabat Ana dari Bangi telefon.

"..Syeikh.. Ana sekarang ni dari Bangi dengan penarik untuk bawa Anta balik Bangi.." katanya.

"..Subhanallah..Kayanya Allah..." Bisik Ana. Mengirimkan manusia-manusia yang berhati mulia untuk bersama-sama dalam kesusahan. Padahal Bangi dengan Karak...jauuhh.. Alhamdulillah..

03.00pagi- Sahabat Ana sampai. Alhamdulillah selamat sampai dia. After bersalaman dan bertanya khabar, Ana dan sahabat mula tukar status. Kami jadi bos! Sedang pelan-pelan Penarik mula menarik kereta yang mana kami berdua sedang berehat di dalamnya..

05.20pagi- Selepas Penarik menurunkan sahabat Ana kat kawasan rumahnya (Sahabat Ana turun dulu sebab nak ke rumah Ana tu, mesti jumpa rumahnya dulu..),..akhirnya Ana sampai rumah sewa Ana kat Bangi ni..

Ana seluk poket mencari-cari duit yang sedia ada kat poket. Tapi Penarik yang berbangsa India tu cakap.."..Bang..saya taknak ambil duit bang...!"

"..Haa..kenapa.." Tanya Ana kehairanan. Sambil senyum, pemuda India itu menjawab :.." Dah ada orang bayarkan bang.."

"..Subhanallahh.." bisik Ana. Mulianya Sahabat Ana tu. Dah la bersusah payah dari jauh datang jemput Ana, ni siap bayar pula.

Berdoa panjang Ana pada Allah SWT agar mengurniakan balasan yang sebaiknya buat Sahabat. Memuji Ana padaNya bila mengingatkan kembali cerita yang Ana taip kat atas ni. Betapa Allah SWT menguji hamba-hambaNya di mana sahaja. Dalam apa jua keadaan pun. Dan diberi balasan sedikit di atas kesabaran terhadap ujian.

Bila Ana tanya berapa harga kos tarik pada penarik India tu..jawabnya : .." Rm600 tapi semuanya dah bayar Rm1000.."

"..Haa..kenapa pulak kena bayar Rm1000?.." Tanya Ana. Pelik.

Jawab Penarik.."..Rm400 tu..upah baiki kereta esok pagi.."

Subhanallah.! Mengeleng kepala Ana! Syukur padaNya.

Belum sempat Ana bertanya lanjut..Penarik tu kata lagi :.."Upah tarik dah bayar..upah baiki kereta pagi esok pun..dah bayar. Kalau kurang, mekanik akan cakap..".Dan satu lagi...bukan kawan abang yang bayar..."

Haa..Misterinya..Siapa yang bayar ni?

4 Comments:

  1. Anonymous said...
    MasyaAllah, you are so lucky to have an anonymous guy to help you. He is a really great guy. May Allah bless him wherever he is.

    p/s: The name is 'artificial tears'.
    Anonymous said...
    It's from mydy to ustaz:
    Being a learned pendakwah is a gift from Allah. A great reward that need to be shared. In return Allah blessed you with rezeki either from known or unknown sources. Your love for the elders developed as you're showered with loving upbringing and full of tendercare. This kind of upbringing is lacking in our present society. From here dear parents we should start........Let's pay more attenion to our kids, showered them with love not money and equipped them with knowledge of islam so that they will be successfully face this challenging world. Be with us ustaz as much as you can.
    Anonymous said...
    minta maaf pakcik tak tahu apa yang telah berlaku, 17 hingga 21 okt pakcik dan ummi di temerloh/kl/temerloh. apa khabar sekarang, dah sihat? - (belum daftar lagi dalam cbox ni.)
    Arrashid said...
    Alhamdulillah pakcik.Saya sihat sekarang.Baru-baru ini kurang sihat sedikit.Harapnya pakcik dan ummi sihat dan selamat.Pakcik dan ummi dialukan untuk menaip di ruang cbox.Tanpa daftar pun pakcik/ummi boleh menaip berkongsi ilmu dengan pengunjung lain.Ahlan.

Post a Comment



Blogger Template by Blogcrowds